Att göra ätbara julklappar är både roligt och alltid uppskattat. För vem vill inte ha hemlagat med en stor dos kärlek under granen?
Sofias granola
1 dl hasselnötter
1 dl sötmandel
1 dl cashewnötter
1 dl havrekärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl ekologiska kokosflingor
2 msk kanel
1 ½ tsk vaniljpulver
½ dl flytande kokosolja
½ dl vatten
torkade äppelbitar
torkade kokosbitar
russin
gojibär
torkade aprikoser
Sätt ugnen på 175 ˚C.
Hacka nötterna. Häll nötterna, fröerna och kokosflingorna i en långpanna. Strö över kanel och vaniljpulver och blanda väl.
Blanda kokosoljan med vattnet. Häll blandningen över nötterna och rör om.
Rosta i ca 20–25 minuter eller tills granolan har fått fin färg. Rör om var femte minut.
Låt granolan svalna. Blanda i äppelbitar, kokosbitar, russin, gojibär och aprikoser. Häll granolan i en lufttät burk.
Bind ett vackert snöre om, dekorera och texta en fin lapp.
Saffransskorpor
100 g smör
½ g saffran
2 ägg
1 ½ dl socker
5 dl vetemjöl
1 dl hel sötmandel
råsocker
Sätt ugnen på 175 ˚C.
Smält smöret med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner i bunken. Arbeta ihop till en deg.
Forma degen till tre längder (ca 20 cm långa) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över råsocker.
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 ˚C
Skär längderna i centimetertjocka skivor medans de är varma och lägg tillbaka dem på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt skorporna eftertorka.
Glöggkokta päron
10 st fasta skalade päron
1 flaska Blossa vit starkvinsglögg
5 dl vatten
4 dl socker
5 st stjärnanis
3 bitar kanel
5 hela kryddnejlikor
Koka upp ingredienserna till lagen.
Lägg i päronen och låt sjuda i cirka en timme. Låt svalna.
Servera päronen med lättvispad grädde.
Franska pepparkakor
Skurna franska pepparkakor
Ca 120 stycken
2 dl sötmandel
200 g rumstempererat smör
1 ½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk bikarbonat
5 ½ dl vetemjöl
Skålla, skala och hacka mandeln.
Rör smör med socker och sirap. Rör ner mandel och kryddor.
Blanda bikarbonat med mjölet och rör ner det i degen. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i två delar. Rulla ut varje del till ca 25 cm långa rullar. Linda in dem i plastfolie och lägg i kylskåp.
Sätt ugnen på 175˚C.
Skär rullarna i tunna skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt kakorna kallna på galler.