Allt smakar ju godare utomhus, tycker vi. Låt 2022 bli året då du imponerar på vännerna med hemblandade smaker i form av rubb, smör och en falsk tryffel under den bara himlen.
Café de Paris rubb
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
½ tsk malen vitpeppar
2 tsk curry pulver
2 tsk paprika pulver
1,5 tsk torkad mejram
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad gräslök
1 tsk torkad persilja
½ tsk senapspulver
1 citron, zest
3 msk salt
Mortla alla kryddor utom saltet och rosta sedan lätt i en stekpanna. Låt kryddorna svalna och blanda ner saltet och blanda väl. Förvara i en lufttät burk.
Anjochili rubb
5 msk anjochilipulver
3 msk spiskummin
3 msk sellerisalt
1,5 msk korianderfrö, malen
1 msk pimentopulver
1,5 msk persilja
3,5 msk farinsocker
3 msk vitlökspulver
3 msk fänkålsfrö, malen
5 msk paprikapulver
2 msk chili flakes
8 msk salt
Blanda alla kryddor och spara sedan i en lufttät burk.
Pommesrubb
4 msk salt
6 msk fänkålsfrö, malen
4 msk lökpulver
2 msk rosépeppar, malen
1 msk shisimi
4 msk frystorkad dill
Blanda alla ingredienser och spara i en lufttät burk.
Chorizosmör
300 g smör, rumstempererat
2 st färska chorizo, hot chipotle
1 tsk pimento pulver
1 tsk paprika pulver
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk citron juice
Skala bort skinnet på korvarna och hacka köttet, lägg i en ugnssäker form och torka på 120°c varm ugn, spara oljan som blir i formen och låt sedan svalna, mixa den torkade korven och oljan tillsammans med övriga kryddor. Mixa smöret luftigt med en elvisp, vänd i den mixade korven och smaka av med citron juice.
Syrat brynt nässelsmör
250 g smör, rumstempererat
2 msk champagne vinäger
50 g nässlor
0,5 dl nässelvatten
salt och svartpeppar
Lägg 100 g av smöret i en kastrull och bryn det gyllenbrunt och låt det svalna.
Blanchera nässlorna i lättsaltat vatten och kyl snabbt ner i kallt vatten, spara 1 dl av blancheringsvattnet. Mixa nässlorna i en mixer tillsammans med vattnet. Vispa smöret luftigt med en elvisp, vänd ner nässelpurén och smaka av med salt, peppar och champangevinäger.
Falsk tryffel
40 g marconamandlar, fint hackade
75 g parmesan, finriven
200 g smör, rumstempererat
50 g tryffelbresyr
40 g svarta sesamfrön
22 g tryffelolja
5 g salt
5 g purjolöksaska
Blanda alla ingredienser förutom askan. Rulla bollar av massan och rulla sedan i askan. Och frys dem i minst 3 timmar innan användning.
Riv på ett microplane direkt över maten.