• Mat och vin i kombination utbildning hos Kaija i Stellet Uppsala
  • Mat och vin i kombination hos Kaija
  • Mat och vin i kombination hos Kaija
  • Mat och vin i kombination hos Kaija
  • Mat och vin i kombination hos Kaija
  • Mat och vin i kombination hos Kaija
  • Mat och vin i kombination hos Kaija
  • Mat och vin i kombination hos Kaija
  • Mat och vin i kombination hos Kaija
  • Mat och vin i kombination hos Kaija
  • Mat och vin i kombination hos Kaija
  • Mat och vin i kombination hos Kaija

Utbildning: Mat & Vin i kombination

Det är 17 förväntansfulla gäster som anländer till Stallet en kulen höstkväll i oktober. Det är dags att öka på kunskaperna kring grundsmaker och hur de fungerar tillsammans. Kursen heter Mat & Vin i kombination.

Kaija strålar som alltid och hälsar alla välkomna. Gästerna inleder med ett blindtest ur sex olika behållare. Man gissar grundsmaker och det fnissas en del vid kannorna i mitten. Någon hävdar tvärsäkert att kanna nummer fyra bara innehåller vatten. En annan sätter emot och gissar på umami.

Många kommer direkt från sina jobb så kaffe och en surdegsmacka med brie och tryffelsalami sitter fint medan man bekantar sig med varandra i orangeriet.

Gästerna slår sig ner vid borden och det visar sig att hon som gissade på vatten i kanna fyra hade rätt.

”Ha alltid lite salt i fickan, om du skulle råka på syrliga och sträva viner på någon bjudning”

Kaija leder gästerna genom kvällen och inleder med provsmakning av de fyra, för kvällen utvalda, vinerna. Två vita och två röda. Gästerna doftar och smakar och enas om syrlighet, sötma, fyllighet och strävhet för varje vin.

Sen drar smakresan i gång.

En tallrik med smaker, sura citroner, besk endiver, umamismakande räkor, salta chips, äpple, mögelost, saltgurka och både stekt och rå lök.

Gästerna smakar och testar efter Kaijas instruktioner.  Alla lyssnar uppmärksamt. Spridda skratt och häpna utrop hörs.

Det är verkligen skillnad mellan olika kombinationer!

– Det känns så bra när någon vet vad den pratar om, utbrister en av gästerna.

En hel del ansiktsuttryck skvallrar om att inte alla kombinationer är helt lyckade.

– Syra ska möta syra, mässar Kaija. Det får man inte glömma!

Gästerna fylls med kunskap om hur man ska tänka när man väljer vin till söta efterrätter, mustiga grytor och syrliga soppor.

Kaija kommer med ett tips: ”Ha alltid lite salt i fickan, om du skulle råka på syrliga och sträva viner på någon bjudning”

 

Utbildningen går in i fas två där gästerna smakar sina viner till fyra olika maträtter lagade för att passa finfint med just kvällens viner.

Och då blir det gott!

Den ångade, lite salta torsken smälter i munnen, det blir nästan helt tyst i lokalen. Folk njuter. Det här är verkligen gott.
Lena, som lagat maten, berättar vad gästerna äter och möts av applåder.

Till vin nummer två serveras en fiskwallenbergare och hon som till vardags reser världen runt och fyller sitt instagramkonto med spännande mat utbrister ”Så gott så man kan dö!”

Till vin nummer tre får gästerna varma rödbetor, med chevréost och rostade pumpakärnor. Vinet, som smakade strävt och surt vid en del av provsmakningen tidigare, smakar nu helt perfekt!

Matprovningen av slutas med en ryggbiff med potatisbakelse och rödvinssås.

– Alltså … den här såsen, utbrister mannen längst fram, hans kompisar vid bordet hummar med.

Alla enas om att såsen är något alldeles extra och Lena kallas in för att berätta att den puttrat i Stallets kök hela dagen. Folk applåderar.

 

Någon utbringar en spontan skål för personalen och Kaija, alla är mätta och tar med sig en hel massa ny kunskap när de strosar hem genom Stallets trädgård i höstkvällen.

Kommande events

Fotobyline:

Helt olika smak och doft beroende på glas

Vi testar champagne i sju olika glas

Instgram-puffbild_ny

Kaijas Instagramfavoriter

Det här är våra tre favoriter. Just nu. Utan inbördes ordning.

Kaija_kontakt_03

Krönika

Vem som helst kan inte veva igång ett Kaija.